Pocetna stranica sajta
O firmi TOTUM iz Beograda
Kontakt informacije o firmi TOTUM


Zašto naočare
Opasnost od buke
Svi modeli Elvex zaštitnih naocara
Elvex zaštita sluha
Elvex šlemovi i ARC
štitovi
Elvex Prolar zaštitno odelo
Sportske zaštitne naocare
Zaštitne naocare-
vozaci
Zaštitne naočare-
poljoprivreda
Zaštitne naočare-
računari
Zaštitne naočare-
medicina
Zaštitne naočare-
fabrike
Zaštitne naočare-
razni poslovi
Zaštitne naočare-
laseri
Zaštitne rukavice i maske
Zaštitna odela za radionice, fabrike, poljoprivredu
Zaštitna odela za medicinu, trgovinu...
Zaštitna obuca
Safe Tronics sefovi i ormari za oružje
Daska i nož za bezbedno čišćenje ribe
Mogul maziva
Speed Master - auto moto informator
IPIN - Preduzece za istraživanje, projektovanje i inženjering
UNIBIND i UNILAM - Koričenje i plastifikacija dokumenata


DA LI ZNATE ZAŠTO TREBA DA NOSIMO ZAŠTITNE NAOČARE?

Veoma je visok procenat povreda oka, kao i oštećenja vida usled izloženosti različitim vrstama zračenja u procesu rada. Činjenice govore da je visok procent oboljenja očiju ili postepenog gubitka vida prouzrokovan time što radnici nisu nosili zaštitne naočare, a izvestan broj zato što nisu nosili zaštitne naočare adekvatnog kvaliteta.

Statistički, najveći deo fizičkih povreda oka, čak preko 45% dešava se kod majstorskih radova, kod mehaničara, strugara, brušača, stolara, građevinara, montažera, varioca, vodoinstalatera, molera, farbara, laboranata, kod ratara,.. odnosno, u građevinskoj, mašinskoj, hemijskoj, drvnoj industriji i poljoprivredi. Povrede najčešće dolaze iz razloga što u oko upadnu: prašina, čestice metala, hemikalije, kreč, pesticidi, varnice, opiljci od drveta, sitne grančice ili se pak povrede dešavaju usled slučajnog udara alatom, delovima alata, lancem, konopcem,.. Nisu ni manje značajna oštećenja oka i vida, usled izlaganja jakoj svetlosti različitih talasnih dužina (npr. varioci-infra crveno svetrlo, radnici koji rade na jakom dnevnom svetlu-ultra ljubičasta svetlost, operateri na računaru-plava svetlost i tzv “blue efekat”, poljoprivrednici na njivi usled izloženosti ultraljubičastoj svetlosti,..).


Takođe su česte povrede i posledična oboljenja očiju kod ljudi koji se profesionalno ili rekreativno bave sportom. Pored potrebe za zaštitom od UV zraka, blještanja i vetra, treba se zaštititi od prašine, ulične prljavštine, grančica, bubica, prskanja… Naročita zaštita potrebna je kod skijanja, vožnje motora, bicikla, tenisa, jedrenja, zatim kod lova, ribolova, odbojke na pesku i svih sportova na otvorenom.

Interesantno je da je zaštita od UV zraka nužna i kod vožnje automobila, autobusa, kamiona, uz posebno naglašenu potrebu za velikom transmisijom vidljivog svetla (50%).

Samo su ukratko navedeni neki od razloga koji ukazuju da je neophodno nositi zaštitne naočare sa određenom vrstom adekvatno izabranog optičkog stakla, odnosno optičkog polikarbonata, jer ako staklo nije optičko, već obična plastika (što je slučaj kod naočara koje se po veoma niskoj ceni prodaju na ulici), imate veliku šansu da nepovratno upropastite svoj vid. Zato slobodno, od svog prodavca, uvek zahtevajte da Vam pokažu atest za optičku ispravnost naočara koje Vam prodaju.

Prednost originalnih zaštitnih naočara u odnosu na sunčane naočare jeste da pored funkcije zaštite od UV zračenja imaju i zaštitnu funkciju spreda i sa bočne strane. Kod sportskih modela nema preseka rama sa bočne strane tako da je vidljivost potpuna sa svih strana, a i zaštita od UV zračenja takođe postoji sa svih strana. Pored ovoga ELVEX-ove naočare izrađene su od tvrdo presvučenog PC stakla i otporne su na udar velikom brzinom, udar velike mase, grebanje, antistatičke su i mnogo jeftinije od sunčanih naočara.

KAKO SVETLOST UTIČE NA OKO?

Spektar svetlosti različitih talasnih dužina proteže se od ultraljubičaste (UV), preko vidljive svetlosti, pa do infracrvene svetlosti (IR). UV i IR svetlost nisu vidljive golim okom, ali su veoma opasne jer mogu dovesti do oštećenja vida. Vidljiva svetlost, koju naše oko registruje kao boje, predstavlja samo mali deo elektromagnetnog spektra.

UV - ULTRALJUBIČASTA SVETLOST - Može da dovede do oštećenja oka na nekoliko različitih načina.

UV-C talasi (180-290nm) su najkraći talasi UV svetla. Ukoliko su oči prekomerno izložene ovim kratkim talasima, može da dođe do oštećenja kako rožnjače, tako i sočiva oka. Ovi talasi nisu uobičajeni u prirodi, pošto se apsorbuju u atmosferi. Međutim, prisutni su u nekim industrijskim sredinama i poslovima kao što je na primer elektrolučno zavarivanje.

UV-B talasi (290-320nm) su UV talasi srednje dužine, koji mogu da prouzrokuju oštećenje sočiva, kao i da prouzrokuju bolest tzv. "zavarivačkog oka", gde oboleli trpi neprestani neprijatan osećaj kao da ima pesak u oku. UV talasi srednje dužine prisutni su kako u sunčevoj svetlosti, tako i u industrijskoj sredini.

UV-A talasi (320-380nm) su dugi UV talasi, koji su prisutni u spoljašnjoj sredini. Preterana izloženost može da prouzrokuje oštećenje retine, zamor oka ili takozvano "snežno slepilo".

UV-Krajni talasi (380-400nm) – to su najduži (krajnji UV talasi) koji mogu da izazovu oštećenje retine i “snežno slepilo.”

BL - BLUE LIGHT - "plavo svetlo" (380-480 nm) je vrsta dugih UV talasa, koji mogu da prouzrokuju oštećenje retine (zadnji deo oka). Plavo svetlo prisutno je u sunčevoj svetlosti, kao i u kancelarijskom okruženju (kompjuterski ekrani generišu plavo svetlo), kao i u određenim industrijskim sredinama.

IR - INFRACRVENI TALASI - Infracrvena radijacija koja nije vidljiva, prisutna je u sunčevoj svetlosti, kao i slučaju mongih industrijskih procesa, kao što je na primer proizvodnja čelika, operacije topljenja i duvanja stakla, kao i elektrolučno zavarivanje. Infracerveno svetlo uzrokuje oštećenje i sočiva i rožnjače i retine.

 

Copyright © TOTUM 2005. Sva prava zadržana.