Pocetna stranica sajta
O firmi TOTUM iz Beograda
Kontakt informacije o firmi TOTUM


Zašto naočare
Opasnost od buke
Svi modeli Elvex zaštitnih naocara
Elvex zaštita sluha
Elvex šlemovi i ARC
štitovi
Elvex Prolar zaštitno odelo
Sportske zaštitne naocare
Zaštitne naocare-
vozaci
Zaštitne naočare-
poljoprivreda
Zaštitne naočare-
računari
Zaštitne naočare-
medicina
Zaštitne naočare-
fabrike
Zaštitne naočare-
razni poslovi
Zaštitne naočare-
laseri
Zaštitne rukavice i maske
Zaštitna odela za radionice, fabrike, poljoprivredu
Zaštitna odela za medicinu, trgovinu...
Zaštitna obuca
Safe Tronics sefovi i ormari za oružje
Daska i nož za bezbedno čišćenje ribe
Mogul maziva
Speed Master - auto moto informator
IPIN - Preduzece za istraživanje, projektovanje i inženjering
UNIBIND i UNILAM - Koričenje i plastifikacija dokumenata


LEGENDA TRANSMISIJE SVETLA ZA ELVEX ZAŠTITNA PC STAKLA
(ZAŠTITNE NAOČARE I ŠTITOVE)


Tabela
OZNAKA ZAŠTITNIH
NAOČARA
OZNAKA VRSTE STAKLA
ZAŠTITA OD ZRAČENJA ODREĐENIH TALASNIH DUŽINA (%)
DETALJNIJE OBJAŠNJENJE VRSTE STAKLA I ZAŠTITE KOJU PRUŽA OD RAZLIČITIH VRSTA ZRAČENJA
UVA
UVB
UVC
UV
DUGI
BL
IR
TRAN- SMISIJA

SG - * C

C = CLEAR

99.9

84

15

8

91

Providno, tvrdo presvučeno PC optičko staklo. Pogodne su za zaštitu gde je potrebna velika transmisija vidljivog svetla.

SG - * C-AF

C-AF = CLEAR-ANTI FOG

99.9

84

15

8

91

Providno, super tvrdo presvučeno PC optičko staklo sa apsorbensima protiv magljenja , što omogućava korišćenje u vlažnim sredinama, po kišovitom vremenu,... Zbog super tvrde prevlake upotrebljava se i tamo gde može doći do prskanja agresivnijih hemikalija.

SG - * G

G = GRAY

99.9

99.9

82

56

18

Sivo, tvrdo presvučeno PC optičko staklo . Pogodne za rad na otvorenom, pod jakim suncem, kao i za rad unutra, gde ima industrijskog zračenja. Pogodne su za sportiste, i naročito su prijatne za nošenje jer ne vrše distorziju boja.

SG - * G-AF

G-AF = GRAY-ANTI FOG

99.9

99.9

82

56

18

Sivo, super tvrdo presvučeno PC optičko staklo sa apsorbensima protiv magljenja , što omogućava korišćenje u vlažnim sredinama, po kišovitom vremenu,... Zbog super tvrde prevlake upotrebljava se i tamo gde može doći do prskanja hemikalija. Zgodne su za upotrebu kako kod svih sportova na otvorednom, tako i u vlažnim sredinama gde ima industrijskog zračenja.

SG - * A

A = AMBER

99.9

99.9

83

10

85

Ćilibarsko, tvrdo presvučeno PC optičko staklo . Pogodne su za zaštitu od plavog svetla koje emituju računari (zaštita od BL 83% uz transmisiju od 85%), za noćni rad, noćnu vožnju, rad po oblačnom vremenu. Odnosno, korisne su kad god je potrebno obavljati bilo kakav posao u mračnom ili dosta zatamnjenom okruženju.

SG - * B

B = ICE BLUE

99.9

86

81

14

66

Ledeno plavo, tvrdo presvučeno PC optičko staklo . Pogodne su za zaštitu od plavog svetla (BL), koje npr. emituju monitori računara i drugih aparata npr. u medicini.

SG - * I/O

I/O = INDOR / OUTDOOR

100

100

66

28

50

Unutra/spolja, tvrdo presvučeno PC optičko staklo . Pogodne su za redukciju blještanja pri prelasku iz spoljašnje sredine u tamne prostorije i obrnuto. Izvanredne su za vožnju automobila, autobusa, kamiona,… Zgodne su kada se prolazi kroz tunele. Izvanredno su se pokazale pri svim vremenskim uslovima. Imaju veoma dobru zaštitu od svih vrsta zračenja.

SG - * M

M = SILVER MIRROR

99.9

99.9

87

61

16

Ogledalom (zlatno blještava ili srebrna prevlaka) tvrdo presvučeno PC optičko staklo . Posebno su pogodne za skijaše na snegu i vodi, jedrenje na dasci, pecanje i druge sportove na otvorenom, gde je potrebna veoma dobra anti refleksija, odnosno zaštita od blještanja i UV zračenja svih talasnih dužina.

M = GOLD MIRROR

99.9

99.9

87

61

13

SG - * AG

AG = ANTI GLARE

99.9

90

50

29

57

Tvrdo presvučenoPC optičko staklo, sa apsorbensima protiv blještanja (blago siva boja PC stakla), koja uz veliku transmisiju vidljivog svetla umanjuje blještanje i omogućava da se boje vide bez distorzije. Koriste se kada treba da se umanji blještanje, a da onaj ko ih koristi ima prirodan osećaj boja.

SG - * W3

W3 = WELDING SHADE 3

99.9

99.93

99

97.5

10

Tamno zeleno, tvrdo presvučeno PC optičko staklo . Ovo su naočare za autogeno, gasno zavarivanje, lemljenje i sečenje kiseonikom, zatamljenja 3.

SG - * W5

W5 = WELDING SHADE 5

99.9

99.9

99.7

97.5

1.3

Tamno zeleno, tvrdo presvučeno PC optičko staklo . Ovo su naočare za autogeno, gasno zavarivanje, lemljenje i sečenje kiseonikom, zatamljenja 5.

Spektar svetlosti različitih talasnih dužina proteže se od ultraljubičaste (UV), preko vidljive svetlosti, pa do infracrvene svetlosti (IR). UV i IR svetlost nisu vidljive golim okom, ali su veoma opasne jer mogu dovesti do oštećenja vida. Vidljiva svetlost, koju naše oko registruje kao boje, predstavlja samo mali deo elektromagnetnog spektra.

UV - ULTRALJUBIČASTA SVETLOST - Može da dovede do oštećenja oka na nekoliko različitih načina.

UV-C talasi (180-290nm) su najkraći talasi UV svetla. Ukoliko su oči prekomerno izložene ovim kratkim talasima, može da dođe do oštećenja kako rožnjače, tako i sočiva oka. Ovi talasi nisu uobičajeni u prirodi, pošto se apsorbuju u atmosferi. Međutim, prisutni su u nekim industrijskim sredinama i poslovima kao što je na primer elektrolučno zavarivanje.

UV-B talasi (290-320nm) su UV talasi srednje dužine, koji mogu da prouzrokuju oštećenje sočiva, kao i da prouzrokuju bolest tzv. "zavarivačkog oka", gde oboleli trpi neprestani neprijatan osećaj kao da ima pesak u oku. UV talasi srednje dužine prisutni su kako u sunčevoj svetlosti, tako i u industrijskoj sredini.

UV-A talasi (320-380nm) su dugi UV talasi, koji su prisutni u spoljašnjoj sredini. Preterana izloženost može da prouzrokuje oštećenje retine, zamor oka ili takozvano "snežno slepilo".

UV-Krajni talasi (380-400nm) – to su najduži (krajnji UV talasi) koji mogu da izazovu oštećenje retine i “snežno slepilo.”

BL - BLUE LIGHT - "plavo svetlo" (380-480 nm) je vrsta dugih UV talasa, koji mogu da prouzrokuju oštećenje retine (zadnji deo oka). Plavo svetlo prisutno je u sunčevoj svetlosti, kao i u kancelarijskom okruženju (kompjuterski ekrani generišu plavo svetlo), kao i u određenim industrijskim sredinama.

IR - INFRACRVENI TALASI - Infracrvena radijacija koja nije vidljiva, prisutna je u sunčevoj svetlosti, kao i slučaju mongih industrijskih procesa, kao što je na primer proizvodnja čelika, operacije topljenja i duvanja stakla, kao i elektrolučno zavarivanje. Infracerveno svetlo uzrokuje oštećenje i sočiva i rožnjače i retine.


 

Copyright © TOTUM 2005. Sva prava zadržana.